Blogindító bejegyzésként egy gyorsan elkészíthető, egytálas csemegét szeretnék bemutatni nektek, ami az utóbbi időben egyre gyakrabban készül a konyhámban. Nagyon vágytam már valami édesre, ugyanakkor nem szerettem volna kockáztatni a diéta sikerét sem; kerestem hát egy szimpatikus tésztareceptet, és addig tekertem rajta, amíg a hozzávalók FODMAP tartalma számomra még tolerálható, egyben gluténmentes nem lett – így született meg ez az omlós, könnyed muffin.
Úgy voltam vele, hogy a tünetmentesség felé vezető úton (ami egyébként, valljuk be, lemondások és megszorítások sorával van kikövezve) biztosan találok módot és alkalmat egy kis mértéktartó nassolásra, kellő kreativitással pedig még azt is elérhetem, hogy a kompromisszum “láthatatlan” legyen: elhatároztam, hogy nem nyugszom addig, amíg az emlékeimben élő piskóta-állagot el nem érem! Kísérleteimet végül siker koronázta, és létrehoztam egy mellékíz nélküli, mindenevő barátaim szerint is kellemes receptet.
Ennek ismertetése előtt azonban szeretnék pár mondatban kitérni a szokatlannak tűnő hozzávalókra, hiszen mégiscsak ez az első receptes bejegyzés a blogon. Aminek láttán biztosan sokan felvonják majd a szemöldöküket, az a cukortartalom; igen, ezeket a muffinokat cukor felhasználásával készítem. Az ok nemes egyszerűséggel abban keresendő, hogy az édesítőszerek, helyettesítők többségének (és sajnos a méznek is) magas FODMAP-tartalma van, így ha diétabarát desszertet szeretnénk, ezek helyett inkább finomítatlan, természetes cukrok alkalmazása javasolt. (Többek között ezért is hagytam abba a rágózást. A cukormentes, főleg szorbitol tartalmú rágógumik mellőzésével egyértelműen és drasztikusan csökkentek a tüneteim, bár hozzá kell tegyem, én tényleg nagyon rá voltam kattanva. Milyen szerencse, hogy a diéta a hagymát is kizárja!)
Vagy ott vannak például a mindenféle furcsa nevű lisztek: hajdina, köles, lenmag? A gluténmentes hajdina- és kölesliszt változó arányú keverékét gyakran használom búzaliszt helyettesítésére, mert annak ellenére, hogy nincsen bennük sikér, együttes használatuk remek sütési tulajdonságokkal bír. Lenmaglisztet pedig biztos, ami biztos alapon csempészek a hozzávalók közé, mert tapasztalataim szerint jól funkcionál kötőanyagként. Gyakorlottabb versenyzők tojásmentes, illetve vegán receptekben biztosan találkoztak már növényi alapú megoldásokkal a tyúktojás helyettesítésére – az egyik legelterjedtebb formula a zselé állagú lenmagtojás, nekem azonban nem mindig hozza a papírformát, ezért szoktam rá magára a lisztre.
Apropó, glutén! Ha tutira akarunk menni a mentességet illetően, akkor bolti sütőpor alkalmazása helyett próbálkozhatunk szódabikarbóna és valamilyen sav elegyítésével is. Ebben az esetben tartsuk szem előtt, hogy a két anyagot nem lehet 1:1 arányban helyettesíteni egymással, szódabikarbónából ugyanis jóval kevesebb fog kelleni. Vegyük a receptben előírt sütőpormennyiség kb. 1/3-át, és fél teáskanalankénti mennyiséghez rendeljünk mindig 1 teáskanálnyi almaecetet, vagy citromlét. (Tehát, ha a recept 3 tk sütőport ír, akkor helyettesítsük 1 tk szódabikarbóna + 2 tk ecet keverékével.)
Zárásként pedig egy személyes gondolat: mivel főzés közben az ételérzékenységemet is szem előtt kell tartanom, ezért mandulatej helyett általában kókusztejet szoktam használni, de valószínűleg bármilyen más növényi tej megteszi. A szerző egyébként, akinek a receptjéből kiindultam, tortapiskótaként jegyzi a sztorit; örömmel jelentem, a fent felsorolt átalakítások mellett is működik a dolog! Ha így sütjük meg, akkor csak arra vigyázzunk, hogy a forró piskóta hajlamos eltörni, ezért a formából való kiemelés előtt érdemes várni egy kicsit. És hát akkor lássuk a lényeget!
Csokis muffin alaprecept
Előkészület: 10 perc │ Sütési idő: 25-30 perc │ Összesen: kb. 40 perc
Hozzávalók (6 db muffinhoz):
- 70 g hajdinaliszt
- 25 g kölesliszt
- 1 tk lenmagliszt
- 21 g holland kakaópor
- 100 g nádcukor
- 0,5 tk sütőpor
- csipet só
- fűszerek ízlés szerint (pl. fahéj, szerecsendió, reszelt narancshéj...)
- 120 ml kókusztej (dobozos, ital-jellegű)
- 2 tk vaníliakivonat
- 40 ml olívaolaj
- díszítés: blansírozott, szeletelt földimogyoró
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Öntsük egy tálba a száraz hozzávalókat, és vegyítsük el őket egymásban.
- Készítsünk fészket a száraz keverék közepébe, és adjuk hozzá a nedves összetevőket is.
- Határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze a nedves és a száraz részeket. (Ne ijedjünk meg, ha a tészta esetleg egy kicsit híg lesz.)
- Adagoljuk muffinformákba, és süssük 25-30 percig (légkeveréssel).
- Fogyasztás előtt hagyjuk kicsit kihűlni.