Bélbarátok

Mézeskalács tejtermék és gabonaliszt nélkül

2018. november 10. - Bélbarátok

mezeskalacs-blog1.jpeg

Tavaly ilyenkor annyira a feje tetején állt éppen minden, hogy sajnos mind a mézeskalács-sütögetésből, mind a szaloncukrozásból kimaradtam, és ez nagyon rosszul érintett lelkileg. Már akkor eldöntöttem, hogy idén ez máshogy lesz, és mivel már közelednek az ünnepek, neki is álltam a receptkeresésnek. Be kell valljam, ritkán sikerül valamilyen mentes dolog ennyire jól elsőre, úgyhogy ezúttal az első számú kísérlet receptjét teszem közzé.

mezeskalacs-blog2.jpeg

Olyan mézeskalácsot szerettem volna sütni, amiben lehetőleg minimálisra van szorítva a felhasznált cukor mennyisége, illetve amit a hisztamin-intoleranciás diétába is beilleszthetek. (A különféle édesítőszerekkel még mindig hadilábon állok, sajnos sem a SIBO-nak, sem a hisztaminnak nem tesznek jót. Talán az eritritet tudom kis mértékben tolerálni, de ez is nagyban függ az aktuális hogylétemtől.) Örömhír továbbá, hogy elkezdtem bizonyos tápanyagokat visszavezetni az étrendembe, úgyhogy mostantól néha tojássárgáját is fogok használni. (A tojásfehérje viszont az egyik leggyakoribb allergén, amit egyelőre még nem mertem kipróbálni.)

mezeskalacs-blog3.jpeg

Legnagyobb meglepetésemre ráadásul egy olyan keksztésztát sikerült összehozni, amiből akár linzereket is lehet csinálni – aki jól bírja a lekvárokat, bátran kísérletezhet! Én általában valamilyen menteset választok, és egyszerre csak keveset eszek belőle. A minap volt még itthon pár maradék kocka vegán csoki is, amit kevés kókuszolajjal megolvasztva rácsurgattam a mézeskalácsok tetejére. Nem is szaporítanám tovább a szót, íme a recept! (A kiindulási alap ez volt.)

 

Mézeskalács tejtermék és gabonaliszt nélkül

 

Előkészület: 15 perc     │     Sütési idő: tepsinként 6 perc     │     Összesen: kb. 2 óra

 

Hozzávalók (kb. 4 tepsi kekszhez):

 

Első tál / száraz hozzávalók:

  • 80 g barna rizsliszt
  • 60 g kölesliszt
  • 50 g zöldbanánliszt
  • 1 ek burgonyakeményítő
  • 0,5 tk sütőpor
  • csipet só
  • fűszerek ízlés szerint (pl. őrölt fahéj, gyömbér...)

 Második tál / nedves hozzávalók:

  • 40 ml kókuszolaj
  • 40 ml juharszirup
  • 3 ek kókusztejszín (pl. Cocomas)
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 ek növényi tej (higításhoz, ha szükséges)

 

Elkészítés:

  • Először az első tál hozzávalóit dolgozom össze, jól eloszlatom az anyagokat egymásban.
  • A nedves hozzávalókból egy mézhez hasonló, sűrű masszát keverek ki.
  • Ezután az első tál tartalmába beleöntöm a második tál tartalmát (tehát a lisztes keverékhez adom a méz állagú keveréket), és alaposan összegyúrom őket. Ha esetleg túlságosan morzsálódna a tészta, 1-2 evőkanál növényi tejjel érdemes higítani, de ne vigyük túlzásba sem, mert ragadni fog. Egy kellemes, mézeskalács-tészta állagú anyagot kell kapjunk.
  • Fóliával lefedve fél órát pihentetem a tésztát a hűtőben.
  • Ha letelt a fél óra, újra összegyúrom a tésztát, és rizslisztes nyújtódeszkán nagyjából 3-4 mm vastagságúra nyújtom. Érdemes lehet 2 sütőpapír között nyújtani, és vigyázzunk, hogy ne legyen túl vékony, mert elszakadhat.
  • 170 fokra előmelegítem a sütőt, légkeveréses fokozaton.
  • Sütőpapírral bélelt tepsin 6 percig sütök egy-egy adag kekszet. Tovább ne hagyjuk bent, mert kiszárad. (A létrejövő keksz mennyisége nyilván függ a kiszúró formák nagyságától is.)
  • Fontos, hogy sütés után legyen ideje kihűlni a mézeskalácsoknak, máskülönben könnyen eltörhetnek.
  • Miután teljesen kihűlt, légmentesen záródó dobozban napokig eláll.

 

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása