Bélbarátok

Zabkása helyett: reggeli köleskása

2018. április 26. - Bélbarátok

koleskasa.jpgA zabról sajnos egy idő után kiderült, hogy nem igazán passzolunk egymáshoz. Szomorú voltam, mert a diéta megkezdése előtt (még egy másik életben) szinte minden nap zabkását reggeliztem, és bár általában nem esik nehezemre lemondani ételekről, a napindító rutinban beállt változás azonban mégis nagyon megnyomott. Semmi sem pótolhatta azt az űrt, amit az aprószemű zabpehely elhagyása okozott az életemben, nem is elsősorban az íze vagy a sokoldalúsága miatt, hanem mert semmivel sem sikerült reprodukálni ugyanazt a kellemes kása-textúrát, amit olyan nagyon szeretek – egészen idáig.

Valójában nem is értem, miért csak most jutottam el erre az evolúciós lépcsőfokra étrend-ügyileg, hiszen a megoldás végig az orrom előtt hevert… a köles! Még pontosabban a kölespehely, és testvére, a kifejezetten kásákhoz való instant kölespor.

A reggeli elkészítése azóta ismét pofonegyszerű, sőt, igazából még talán egyszerűbb is, mint azelőtt volt. A pehelykeveréket forró kókusztejjel (vagy vízzel) felöntöm, pár percig állni hagyom, aztán kedvemre díszítem-ízesítem. Ennyi. Általában érzésre adagolom a mennyiségeket, de gondolva a kezdő konyhatündérekre is, mérlegeltem egy kicsit; ha mást nem, a mellékelt recept kiindulási alapnak biztosan jó lesz. Íme!

 

Reggeli köleskása

 

Előkészület: amíg felforr a tej :)     │     "Főzési" idő: 10 perc     │     Összesen: kb. negyed óra

 

Hozzávalók (kb. 1 müzlistálnyi adaghoz):

  • 2,5 dl növényi tej (vagy víz)
  • 6 púpos ek kölespehely
  • 6 púpos ek instant köleskása
  • csipet só
  • fűszerek ízlés szerint (pl. fahéj, vanília, reszelt citromhéj...)
  • 1 ek juharszirup
  • 1 tk olívaolaj vagy zsiradék (elhagyható)
  • díszítés ízlés szerint* (pl. gyümölcsök, magvak, kakaópor...)

*Ha diétázunk, akkor tartsuk szem előtt a díszítéshez felhasznált hozzávalók FODMAP-tartalmát is.

Elkészítés:

  • Elkezdem melegíteni a tejet.
  • Mialatt felforr, összekészítem egy tálba a kölespelyhet az instant kölesporral, egy pici sóval és a fűszerekkel együtt.
  • A forró folyadékkal felöntöm a keveréket, miközben lazán kevergetem az alakuló masszát.
  • Tíz percig állni hagyom, aztán hozzáadom a juharszirupot és az olajat is. Mégegyszer alaposan átkeverem.
  • Ízlés szerint díszítem, melegen fogyasztom. 

 

Legközelebb pedig egy másik napindító kedvencemről, a mindenmentes gofriról számolok majd be!

süti beállítások módosítása