Bélbarátok

Rizsdarás smarni

2018. november 17. - Bélbarátok

smarni1.jpeg

Mindig is nagy kedvencem volt a Kaiserschmarrn, magyarul császármorzsa vagy smarni, aminek az elkészítését illetően többféle iskola is létezik: az osztrák konyha eredetileg búzaliszttel jegyzi (egy palacsintatészta-szerű anyagot sütnek ki zsírban), míg itthon inkább a daramorzsás változat népszerű.

Mivel gabonaszármazékokat egy ideje már nem eszem, ezért képzelhetitek az örömömet, mikor megláttam a rizsdarás zacskót a bolt polcán… Azonnal felmerült bennem a kérdés, hogy vajon lehet-e belőle tejbegrízt vagy morzsát készíteni. Lehet!

smarni2.jpeg

A mentes változat receptje valahol a két iskola között foglal helyet, mivel dara és lisztek is vannak benne. A tojásfehérjét kiválóan pótolja a megfelelő minőségű kókusztejszín (némi sütőporral megtámogatva), így elég csak a sárgáját belekeverni a tésztába, kisütés után mégis könnyű lesz a császármorzsánk. A recept sem cukrot, sem cukorpótlót nem tartalmaz, így a desszert édességéről mindenki a maga diétája szerint gondoskodhat. Aki szeretné, keverhet bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt is, én általában valamilyen mentes lekvárral fogyasztom.

smarni3.jpeg

 

Rizsdarás smarni

 

Előkészület: 20 perc     │     Sütési idő: 10-15 perc     │     Összesen: kb. 30-35 perc

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 75 g barna rizsdara
  • 40 g barna rizsliszt
  • 10 g zöldbanánliszt
  • 0,5 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 150 ml növényi tej (ha nincs kéznél, vízzel is pótolható)
  • 2 ek kókusztejszín (pl. Cocomas)
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek kókuszolaj (kisütni)

 

Elkészítés:

  • A sütőpor kivételével minden száraz anyagot összekeverek.
  • A száraz keverékhez hozzáöntöm a növényi tejet és a kókusztejszínt, valamint a tojássárgáját is. Alaposan összedolgozom a tésztát, és kb. negyed órát hagyom pihenni (eközben a rizsdara meg fog duzzadni).
  • Negyed óra elteltével hozzáadom a sütőport is, és keverek rajta egy utolsót.
  • Egy közepes méretű serpenyőbe kókuszolajat teszek, majd miután kicsit felforrósodott, ráöntöm a daratésztát.
  • Folyamatos kevergetés mellett kicsivel több mint 10 perc alatt kisül a császármorzsa. Ha nagyon összeállna, a főzőlapát segítségével érdemes apróbb darabokra szaggatni sütés közben.
  • Ízlés szerint díszítem, melegen fogyasztom.

 

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása