Mindig is nagy kedvencem volt a Kaiserschmarrn, magyarul császármorzsa vagy smarni, aminek az elkészítését illetően többféle iskola is létezik: az osztrák konyha eredetileg búzaliszttel jegyzi (egy palacsintatészta-szerű anyagot sütnek ki zsírban), míg itthon inkább a daramorzsás változat népszerű.
Mivel gabonaszármazékokat egy ideje már nem eszem, ezért képzelhetitek az örömömet, mikor megláttam a rizsdarás zacskót a bolt polcán… Azonnal felmerült bennem a kérdés, hogy vajon lehet-e belőle tejbegrízt vagy morzsát készíteni. Lehet!
A mentes változat receptje valahol a két iskola között foglal helyet, mivel dara és lisztek is vannak benne. A tojásfehérjét kiválóan pótolja a megfelelő minőségű kókusztejszín (némi sütőporral megtámogatva), így elég csak a sárgáját belekeverni a tésztába, kisütés után mégis könnyű lesz a császármorzsánk. A recept sem cukrot, sem cukorpótlót nem tartalmaz, így a desszert édességéről mindenki a maga diétája szerint gondoskodhat. Aki szeretné, keverhet bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt is, én általában valamilyen mentes lekvárral fogyasztom.
Rizsdarás smarni
Előkészület: 20 perc │ Sütési idő: 10-15 perc │ Összesen: kb. 30-35 perc
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 75 g barna rizsdara
- 40 g barna rizsliszt
- 10 g zöldbanánliszt
- 0,5 tk sütőpor
- csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 150 ml növényi tej (ha nincs kéznél, vízzel is pótolható)
- 2 ek kókusztejszín (pl. Cocomas)
- 1 tojássárgája
- 1 ek kókuszolaj (kisütni)
Elkészítés:
- A sütőpor kivételével minden száraz anyagot összekeverek.
- A száraz keverékhez hozzáöntöm a növényi tejet és a kókusztejszínt, valamint a tojássárgáját is. Alaposan összedolgozom a tésztát, és kb. negyed órát hagyom pihenni (eközben a rizsdara meg fog duzzadni).
- Negyed óra elteltével hozzáadom a sütőport is, és keverek rajta egy utolsót.
- Egy közepes méretű serpenyőbe kókuszolajat teszek, majd miután kicsit felforrósodott, ráöntöm a daratésztát.
- Folyamatos kevergetés mellett kicsivel több mint 10 perc alatt kisül a császármorzsa. Ha nagyon összeállna, a főzőlapát segítségével érdemes apróbb darabokra szaggatni sütés közben.
- Ízlés szerint díszítem, melegen fogyasztom.