Kalandom a gofrisütés világában úgy indult, hogy a megváltozott táplálkozási szokásaim körül kialakult zűrzavar közepedte felmerült az igény valami gyorsra és egyszerűre, amit kenyér helyett fogyaszthatnék. Ugyan feltett szándékomban állt a házi kenyérsütés tudományának elsajátítása is, de azt egy nagyobb volumenű projektnek ítéltem meg, és nem akartam bejáratott B-terv nélkül rögtön a mélyebbik vízbe fejest ugrani. (Azóta már egyébként gyakran készítem magam a veknit, egész jó eredménnyel, ráadásul kenyérsütőgép nélkül – hamarosan erről is beszámolok majd!)
Keresnem kellett hát egy olyan alternatívát, ami nem igényelt sem csilliós anyagi ráfordítást, sem pedig bonyolult receptet. Szerettem volna, ha a kenyérhez hasonlóan édesen és sósan is megállja a helyét, miközben nyilván meg kellett felelnie mind az ételérzékenységem korlátainak, mind pedig a FODMAP-diéta által támasztott követelményeknek is; magyarán kellett egy jolly joker, amit bármikor előhúzhatok a kalapból. Gondolatban valahol a kisüthető tésztáknál jártam, mikor beugrott az amerikai palacsinta... és vele együtt gofri intézménye! Biztos voltam benne, hogy a csokis muffin receptjénél bemutatott hajdina-, köles- és lenmagliszt keveréke, eltalálva a megfelelő arányokat, itt is működni fog.
Jópár variációt kipróbáltam, mire eljutottam a megoldásig, de megérte. Bár, ahogyan azt fentebb említettem, azóta már megtanultam kenyeret sütni, a gofri mégsem kopott ki a konyhai repertoárból – általában akkor készítem el, amikor egy kicsit több időm van reggel (vagy egy kicsit kevesebb este). Fogyasszátok egészséggel!
Mindenmentes gofri
Előkészület: 10 perc │ Sütési idő: gofrinként 3 perc │ Összesen: kb. 20-25 perc
Hozzávalók (1 főre):
- 75 g hajdinaliszt
- 75 g kölesliszt
- 1 ek lenmagliszt
- 0,5 tk só
- 0,5 tk sütőpor
- 100 ml kókusztej (dobozos, ital-jellegű)
- 125 ml szódavíz (lehet sima csapvíz is)
- 1,5 ek olívaolaj
- díszítés ízlés szerint (a képeken juharszirup és eper*)
*Kb. 140 grammos egyszeri adag elfogyasztása még alacsony FODMAP-ot tartalmaz, de mint mindig, itt az egyéni tűrőképesség a mérvadó.
Elkészítés:
- Egy tálban összekeverem először a száraz, majd a nedves hozzávalókat is.
- Villával vagy kézi habverővel csomómentesre keverem a tésztát.
- 2-3 percig pihentetem a keveréket – eközben pici olajjal kikenem a gofrisütőt, és előmelegítem.
- Merőkanállal megfelelő mennyiségű tésztát öntök a sütőformába, és 3 percig sütök 1-1 gofrit.
- A kisült gofrikat rácsra helyezve hagyom kihűlni, majd ízlés szerint ízesítve, langyosan fogyasztom.